Taarten en cakes bakken, vrolijke kaarten maken voor het bejaardentehuis aan de overkant van de straat, de gezinshond uitlaten tijdens wandelingen langs de Rijn, happy stones beschilderen en ergens neerleggen om iemand anders blij te maken.
We redden ons goed tijdens corona – Bas
Er zijn heel veel extra activiteiten tijdens corona voor de bewoners van gezinshuis De Kleine Meeuw in Pannerden. Sociale betrokkenheid staat hoog in het vaandel. Zo is er ook een buurtkastje, waar je uit kunt halen wat je nodig hebt als je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen.
Een jaar open
Gezinshuis de Kleine Meeuw bestaat nu een jaar, net zo lang als er de coronapandemie in Nederland is. Gezinsouders Bas Kleinpenning (44) en Chantal Meeusen (46) weten niet beter dan dat ze rekening hebben te houden met Covid-19.
Voor de bewoners geldt dat de dagbesteding ondertussen weer open is. Ook kunnen de bewoners, jongeren vanaf 16 jaar met autisme of een verstandelijke beperking, weer op stage en naar praktijkonderwijs. “We redden ons goed tijdens corona maar onze bewoners missen de sociale contacten, ze kunnen ook hun familie al heel lang niet zien. Je merkt dat ze er klaar mee zijn,”, zegt gezinsouder Chantal Meeusen.
Netwerk
Chantal heeft veel ervaring in de zorg, onder meer als persoonlijk begeleider en coach. Bas kwam uit het transport. Ze hebben samen vier kinderen, de oudste is 22 en de jongste 11. De kinderen wonen thuis. Bas en Chantal zijn geboren in Genk en Huissen en groeiden op in Zevenaar. Zij hebben een groot netwerk in de regio.
Bas: “Ik zat met een zware nekhernia thuis. We wilden heel graag gezinsouder wonen. Toen hoorden van andere gezinsouders goede verhalen over Albero Gezinshuizen. De gesprekken met de directie van Albero verliepen positief. En toen we het huis in Pannerden zagen waren we op slag verliefd.”
Kleinschalig
De Kleine Meeuw (Bas, de bedenker van de naam: “Het is een samenstelling van onze achternamen, een meeuw staat voor vrijheid, je vleugels uitslaan”) is een kleinschalig gezinshuis dat een thuis biedt aan in totaal 8 jongeren vanaf 16 jaar met autisme en een lichte verstandelijke beperking. Jongeren die om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld een zieke ouder, niet thuis kunnen wonen zijn ook welkom. Er zijn op dit moment 5 bewoners.
Iedereen mag hier zichzelf zijn, je hebt respect voor een ander en wij denken in mogelijkheden – Chantal
De bewoners zijn zo zelfstandig als mogelijk. Ze maken zelf hun ontbijt en lunch en gaan naar school of werk. ’s Avonds wordt er gezamenlijk gekookt en gegeten.”
Nabijheid
Bas en Chantal zijn er trots op dat de nabijheid die zij bieden voor deze doelgroep, die zich vaak niet gezien weet, zo goed kan uitpakken. Zo was er een autistische bewoner die de hele dag op zijn kamer zat en die niets zei. Hij doet nu met veel plezier aan activiteiten mee. “Onlangs heeft hij tijdens een picknick zo moeten lachen als hij in jaren niet had gedaan. Dat zijn hele mooie momenten”, aldus Chantal. Bas en Chantal hebben de ambitie om cliënten door alle fases van beschermd wonen te begeleiden. Chantal: “Na een aantal jaren kan een bewoner van de Kleine Meeuw dan zijn vleugels uitslaan. Dat zou toch prachtig zijn.”