Het verhaal van Rick

Aan het woord is een vrolijke en trotse Rick (26). Hij woont nu ruim een jaar bij de Kei in een appartement Angeren. Rick heeft een ruime kamer. Met medebewoner Robin deelt hij de zitkamer, die uitkijkt op een grote tuin. Achter hun appartement ligt het gezinshuis van gezinsouders Lonneke en Freek.

Gezinshuis De Kei geeft weer structuur in mijn leven

Rick is blij met de begeleiding. Er is altijd tijd voor een gesprek, hulp of advies. ‘Er wordt niet voor niets gezegd dat hier 24-uurs zorg is.’ Niet teveel afspraken tegelijk maken, dat is ook belangrijk voor Rick. ‘Dat is mijn valkuil, dat ik teveel in één keer wil.’ ’s Avonds eten de 12 bewoners, die in het Witte Huis en vlakbij gelegen een bungalow eigen appartementen hebben, samen aan de grote tafel in de keuken.

Rick, bewoner gezinshuis de Kei

“Ik heb bij gezinshuis de Kei een nieuwe start gemaakt. Hier voel ik me helemaal thuis. Het is hier lekker rustig, ik zit hier helemaal op mijn gemak. Er is weer structuur in mijn leven. En ik heb een vaste baan.”

Werken bij Albert Heijn

‘Tijdens een keukentafelgesprek vertelde Freek dat hij een advertentie had gezien van de thuisbezorgdienst van Albert Heijn. Of dat soms iets voor mij was? Ik had werkervaring had en een rijbewijs. Dus dat was wel wat voor mij.”

Om drie uur ’s middags gaat Rick werken. “Ik ben geen ochtendmens”, lacht Rick. Vier dagen per week, soms op zaterdag en met de feestdagen. Op de scooter van Lonneke en Freek rijdt hij naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Oosterhout bij Nijmegen. Daar stapt hij op de bakwagen en gaat hij rijden. “Je krijgt via de app tijdsblokken en met de TomTom rijd ik naar de adressen. Als er een file is bel je naar planning & support, dan krijgt de klant een sms-je. Negen van de tien keer ben ik op tijd.”

Als hij in de avond thuiskomt staat er een bordje eten voor hem klaar. “Net als drie andere bewoners werk ik, vier dagen per week. Zo verdien ik een centje. Ik heb een goed uurtarief, ik krijg vakantiegeld en draag af voor mijn pensioen. Met Pasen heb ik gewerkt, dan krijg je 200% uitbetaald. Dan kan ik nog een extra zakcentje pakken.” Dat is mooi meegenomen want Rick spaart om weer een auto te kunnen kopen. Een zuinige Citroën of Peugeot, dat moet het worden.

Sinds kort heeft Rick een vriendin, Nikita. Ze woont in Arnhem. Ze zien elkaar in de weekeinden. In juni gaan ze met haar ouders en zussen op vakantie naar Griekenland. Zo’n vakantie heeft Rick lang niet gehad. “Ik kijk er echt naar uit.”