Het verhaal van Milan

Milan woont in een appartement, waarbij hij 24-uurszorg ontvangt. Hij doet hier alles zelf: wassen, schoonmaken, boodschappen doen en koken. Elke avond is er contact met de begeleiding. Drie dagen per week helpt de begeleiding Milan met dingen waar hij tegenaan loopt.

Groei naar meer zelfstandigheid

Vanaf mijn zesde jaar woon ik niet meer bij mijn ouders. Ik heb op veel plekken gewoond. Ik had een behoorlijk gedragsprobleem, autisme, lichte ADHD en Gilles de la Tourette. Het ging altijd weer mis en dan kon ik vertrekken.
Tot ik bij Albero Zorggroep kwam. In het begin ging het daar ook niet best. Tot Maarten, een van de persoonlijk begeleiders – hij is 62 – tegen mij zei: we gaan er voor, het gaat niet gebeuren dat je hier ook wordt weggestuurd.
Ik had met hem best wel snel een klik. Maarten luisterde echt naar mij. Hij sprak mij aan als ik iets deed dat niet oké was. Dan had hij wel gelijk. Hij liet me inzien dat ik hier niet mee door moest gaan. Ik bemoeide me in het begin ook met alles. Er waren teveel prikkels. Het kostte me ook best veel energie. Maarten is een soort tweede vader voor mij geworden.
Na drie jaar ging het zo goed met mij dat ik in een appartement kon gaan wonen met 24-uurszorg. Ik doe daar alles zelf: wassen, schoonmaken, boodschappen doen, koken. En ik zorg voor een dwergkonijntje, Knabbel. Elke avond is er contact met de begeleiding. Drie dagen per week helpt de begeleiding mij met dingen waar ik tegenaan loop. Als er echt iets is dan kan ik bellen en appen. Dan wordt er direct gereageerd. Ik heb elke dag contact met mijn ouders, ik heb twee zusjes en een broertje. Elke maand ga ik naar ze toe, in Winterswijk. En ze komen ook wel eens bij mij. Ze zijn superblij dat het zo goed met mij gaat.

‘𝐈𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐞𝐣𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞𝐡𝐮𝐢𝐬 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐳𝐞 𝐛𝐥𝐢𝐣 𝐚𝐥𝐬 𝐢𝐤 𝐬𝐩𝐞𝐥𝐥𝐞𝐭𝐣𝐞𝐬 𝐤𝐨𝐦 𝐝𝐨𝐞𝐧’

Twee dagen in de week doe ik vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis. Dan doe ik spelletjes met de bewoners of dan gaan we bewegen. Veel bewoners zijn blij als ze me weer zien. Soms is het moeilijk als er iemand overlijdt of dement wordt. Maar ik ben dan blij dat ik de laatste activiteiten met hen heb mogen delen.
Ik heb op het speciaal onderwijs gezeten maar ik wil niet meer naar school. Ik heb niet veel vrienden maar wel genoeg. Ik zeg altijd: beter een beste vriend dan tien neppe. Als ik 30 ben dan wil ik dichter bij mijn ouders wonen, op mezelf. En dan ooit huisje-boompje-beestje. Ik heb een vriendin, met haar heb ik elke dag contact. Toevallig heb ik afgelopen zondag met haar afgesproken. We zien wel hoe het loopt.
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Albero is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.